Kardináli sa zišli na poslednej omši pred začiatkom konkláve

12.03.2013 Celý región

Vatikán  (TASR) - lavný celebrant omše za dobrú voľbu pápeža, ktorá sa dnes predpoludním konala v Bazilike sv. Petra a predchádza konkláve, vyzval na jednotu cirkvi.
Dekan kardinálskeho kolégia kardinál Angelo Sodano pripomenul, že "sv. Pavol nás učí, že každý z nás má spolupracovať na budovaní jednoty cirkvi". Sodano citoval tento výrok krátko pred začiatkom konkláve, ktoré sa začne dnes podvečer v Sixtínskej kaplnke. Samotný Sodano (85) sa kvôli vysokému veku už na konkláve nezúčastní. 
Na omši v zaplnenej Bazilike sv. Petra sa okrem kardinálov, vrátane nevoličov pápeža, mohli zúčastniť aj radoví veriaci. Lektori prečítali najprv úryvok z druhej Knihy proroka Izaiáša a List sv. Pavla Efezanom, potom zaznelo v latinčine spievaný úryvok z Evanjelia podľa sv. Jána. 
Na úvod kázne Sodano vzdal Bohu vďaku za starostlivosť o cirkev a "za žiarivý pontifikát, aký jej "doprial životom a dielami Benedikta XVI., za ktoré znovu vyjadrujeme svoju hlbokú vďačnosť". Tieto Sodanove slová vyvolali niekoľkominútový potlesk prítomných. 
Dekan kardinálskeho kolégia potom povedal, že bohoslužbou "chceme od Pána vyprosiť pomoc pre otcov-kardinálov, skrze ktorých chce udeliť našej cirkvi nového pastiera". 
Pripomenul v tejto súvislosti známy Ježišov výrok o Petrovi: "Ty si Peter (Skala) a na tejto skale postavím svoju cirkev a pekelné brány ju nepremôžu." - Mt. 16:18.
Potom sa Sodano venoval výkladu čítaní i evanjelia, pretože "nám pomáhajú "pochopiť poslanie pre Petra a jeho nástupcov.
S odvolaním sa na encykliku Jána Pavla II. Sodano uviedol, že spôsob, akým sa prejavuje biblická láska, sa označuje aj ako milosrdenstvo. Toto poslanie podľa neho majú pastieri cirkvi - každý kňaz i biskup. 
"Je to láska, ktorá pobáda pastierov cirkvi plniť svoje poslanie voči ľuďom, ponúkať im svetlo viery a silu milosti, na čo poukázal Benedikt XVI. vo svojom posolstve k tohoročnému pôstnemu obdobiu," poznamenal Sodano. 
Ďalej uviedol, že "najvyšším prejavom lásky je evanjelizácia - čiže služba slova". Podľa jeho názoru "nie je žiadna prospešnejšia služba, ako umožňovať blížnym účasť na poznaní Božieho slova". "Evanjelizácia je najvyšším spôsobom povznesenia ľudskej osoby," uviedol. 
Sodano sa ďalej vrátil k čítaniu z Listu sv. Pavla Efezanom, ktorých vyzval zachovať jednotu ducha a cirkvi. Kardinál uviedol, že jednota cirkvi zahŕňa "mnohorakosť, ale táto rozmanitosť je v službe budovania jedného Kristovho tela". Dodal, že Boh ustanovil apoštolov ako viditeľný základ jednoty cirkvi. 
Pripomenul, že sv. Pavol "nás učí spolupracovať na jednote cirkvi, preto je potrebná spolupráca všetkých spojív tohto tela". "Všetci sme povolaní spolupracovať s pastiermi a obzvlášť s Petrovým nástupcom, aby sme dosiahli jednotu cirkvi," zdôraznil kardinál Sodano.
V kázni sa vrátil aj k evanjeliu, ktoré zaznelo krátko pred kázňou a v ktorom zaznela Ježišova výzva k apoštolom: "Milujte sa navzájom, ako ja som miloval vás". Tieto slová vyjadrujú základný postoj pastiera cirkvi: dať život za svoje ovečky, čo - ako zdôraznil Sodano - platí aj pre pápeža. "Čím vyššia je pastoračná služba, tým väčšia musí byť aj láska v veriacim," poznamenal.
"V službe lásky k cirkvi a celému ľudstvu boli poslední pápeži pôvodcami mnohých dobročinných iniciatív a snažili sa o spravodlivosť. Modlime sa za nového pápeža, aby mohol pokračovať v tomto diele. Táto služba lásky patrí k charakteru cirkvi, je jej konštitutívnou súčasťou," uviedol Sodano na záver svojho príhovoru. 
 

Vyberte región